Zelf boekhouden

Men is niet verplicht om een beroep te doen op een boekhouder of account voor het voeren of het bijhouden van een boekhouding. U kunt desgewenst zelf boekhouden. Zowel als vennootschap, vzw, eenmanszaak en in hoofd- of in bijberoep, al dan niet onderworpen aan de btw.

Toegegeven, zelf je boekhouding doen, verschilt naargelang de aard en de omvang van uw activiteiten. Hoe groter en complexer het geheel, hoe groter de kans dat u bent aangewezen op de tussenkomst van een professional.

Die tussenkomst kan anderzijds verschillen, afhankelijk van de manier die u gebruikt om te boeken.

Zelf boekhouden kan op 3 manieren

We lichten ze graag voor u toe en u kunt meteen doorklikken om een gratis demo te bestellen.

 

Excel boekhouding

 

Excel is de eenvoudigste – en goedkoopste manier – om uw administratie op punt te houden (tenzij u nog manueel werkt).

Het nadeel hieraan verbonden, is dat u over het programma op uw computer moet beschikken. Qua kennis van het programma valt het heel goed mee. Het bestand dat u krijgt aangeleverd, is immers grotendeels voorgeprogrammeerd.

Excel boekhouding is vooral geschikt voor kleine ondernemingen die vrijgesteld zijn van btw, mensen in bijberoep en eenmanszaken met relatief weinig handelingen (aan- en verkoopverrichtingen), zoals freelancers bijvoorbeeld.

 

Eenvoudige boekhouding

 

Wanneer deze groep wenst over te schakelen naar een online programma of voor eenmanszaken met een grote omzet, volstaat een eenvoudige boekhouding.

Ten overstaan van Excel heeft deze als voordeel dat u steeds over een back-up beschikt en nog gebruiksvriendelijker is. Daarnaast kunt u steeds beroep doen op een – gratis – fiscale hulplijn.

 

Volledige boekhouding

 

Vennootschappen moeten een dubbele of volledige boekhouding voeren. Daar bestaat ook een programma voor dat u volledig zelf kunt gebruiken of in samenwerking met een boekhouder of accountant. U kunt hem online toegang verlenen zodat hij over uw schouder kan meekijken als dat nodig blijkt.

U kunt ook overwegen om het boekhoudprogramma te gebruiken voor het boeken van alle verrichtingen en een professional het geheel jaarlijks laten afsluiten. Een dubbele boekhouding wordt immers afgesloten aan de hand van een jaarrekening met een verplichte balans.

Dat is niet het geval voor wie zich mag beperken tot een eenvoudige boekhouding en waar een professional eventueel alleen tussenkomst voor het opmaken of controleren van een fiscale aangifte.

Gaat u zelf boekhouden en blijkt dat u voor het een of ander een beroep moet doen op een professionele dienstverlener, dan hoeft u daarvoor niet noodzakelijk in eigen buurt te zoeken. Internet maakt het mogelijk dat u vanop afstand kunt samenwerken met online boekhouders.

© StartensKLAAR! - Boekhouders & accountants met een hart voor starters
Spring naar toolbar