Thuiswerk

Zoek je betrouwbaar thuiswerk?

Van thuis uit werken, is een vorm van freelance werken … of zou het moeten zijn.

Vraag is of betrouwbaar thuiswerk wel bestaat.

In veel gevallen is dat niet het geval als je voor je zoektocht naar thuiswerk, het internet gebruikt. Veel – zo niet heel veel – websites die thuiswerk aanbieden, zijn allesbehalve betrouwbaar.

Je hebt tal van aanbiedingen voor werk van thuis uit en mensen die willen werken van thuis uit, kun je – een beetje oneerbiedig – indelen in 3 groepen.

Mussen

Die kom je overal tegen en zij leven van zaadjes en kruimels.

In tijden van crisis proberen sommigen extra zaadjes en kruimels te vergaren met het werken van thuis uit. Het gaat vooral om studenten, alleenstaande moeders en gepensioneerden.

Uiteenlopende opdrachten worden hen aangeboden zoals online enquêtes invullen, klikken op advertenties of telewerk. Ook het schrijven van teksten waarbij je een kleine vergoeding geniet … want mussen worden niet altijd per uur betaald.

Op zich gaat het hierbij niet echt om freelance werk. Eerder om een manier van bijverdienen en in die optiek gaat het wel om betrouwbaar thuiswerk.

Als je de verdiensten gaat omrekenen, kom je doorgaans aan een uurloon van een poetsvrouw binnen het systeem van dienstencheques. Alleen is zij verzekerd, heeft ze recht op vakantiegeld en geniet ze een eindejaarspremie. Bovendien is bij haar alles transparant voor wat sociale bijdragen en fiscaliteit betreft.

Als het om occasionele inkomsten gaat, is er doorgaans geen vuiltje aan de lucht.

Dat ligt anders als men op permanente basis voor een opdrachtgever werkt. Dan vervalt men al vlug in een nepstatuut of schijnzelfstandigheid.

Eksters

De eksters dan maar. Dat is tenminste een degelijke vogel. Van wie wordt beweerd dat hij afkomt op al wat blinkt. En dus zijn er volop thuiswerkaanbieders die laten uitschijnen dat je met weinig inspanningen veel geld kunt verdienen.

Dan wordt het uitkijken geblazen.

Meestal duiken die aanbieders vroeg of laat op in consumentenprogramma’s. En niet om hen daarin te prijzen maar om tegen hun wanpraktijken te waarschuwen.

Stel je altijd de volgende vraag.

Als het mogelijk was om op een legale manier, gemakkelijk veel geld te verdienen met werk van thuis uit, zou dan niet een groot deel van de bevolking van thuis uit werken in plaats van bijvoorbeeld in de file te staan?

Er zijn tal van aanbieders die thuiswerkers lokken met loze beloftes. In feite zoeken ze naar veredelde verkopers i.p.v. mensen die van thuis uit willen werken. Vaak gaat het ook om verboden systemen zoals MLM (multilevel marketing) of piramideverkoop.

Er wordt doorgaans altijd iemand anders dan jij beter van.

Roodborstjes

Gelukkig is er het roodborstje.

Een tikkeltje eigenzinnig en niet in groten getale aanwezig maar altijd naarstig op zoek naar voedsel. Zonder te schetteren en door niet te reageren op alles wat blinkt.

Het roodborstje werkt alleen en op eigen tempo. Het stelt zich niet tevreden met kruimels. Het hanteert billijke tarieven zoals dat bij freelancers het geval is.

Het weet dat thuiswerken hard werken is maar ook uurtje factuurtje.

Het is in regel met zowel zijn of haar statuut als met de belastingen.

De roodborst is een pienter vogeltje en zou een voorbeeld voor ons allemaal moeten zijn.

Mussen pikken vooral op zoekertjessites.

De achterbuurten van het internet, zien in Eksters een dankbare prooi.

Roodborstjes gebruiken in eerste instantie hun eigen netwerk om aan werk te raken.

Meer weten?

Contacteer een professional op dit online platform of stel je vraag in ons Startersforum

© StartensKLAAR! - Boekhouders & accountants met een hart voor starters
Spring naar toolbar